Publicaciones - El cantar de las amantes

Ajuntament de Castelldefels

Sala de Plens

23 d'abril de 2006

Xavier Carreras

Avui us presentem el tercer llibre de poemes de la nostra companya Goya Gutiérrez, que du per títol "El cantar de las amantes", i recalco l'article "las" perquè aquest poemari parla de la sensibilitat i la força del principi femení, personificat en la figura de la poeta, l'artista o l'amant, des de la visió d'una dona, la Goya, que, en escriure, intenta aprofundir en el tema de la mort, sobre la qual triomfen la vida i l'amor.

"El cantar de las amantes" beu de les fonts dels sentiments i les emocions passionals, però el seu decurs és un acurat treball poètic, intencionadament finalista, on raó i consciència aporten les eines necessàries, i, per això, molts poemes van farcits de cites literàries i referències clàssiques. Per tant, potser, us caldrà rellegir aquests poemes per treure'n les diferents lectures, però bé, res de particular, - a la poesia sempre s'hi ha de tornar -.

El llibre està dividit en quatre parts: "Homenajes", "Cantares", "Las siete amantes" i "La flor del hibisco". En la primera, com el seu títol indica, es ret homenatge a diverses dones poetes i artistes, ja desaparegudes, com la pintora mexicana Frida Khalo i les poetes Ma.Mercè Marçal, Sylvia Plath, Alejandra Pizarnik, Anna Ajmàtova, Marina Svietàieva i Alfonsina Storni. Totes elles han estat escollides per la seva excepcionalitat, tant vital com creadora, i amb el denominador comú d'una existència marcada per la mort, experimentada, aquesta, voluntàriament o sense triar-la. El jo poètic de l'autora s'hi ha vist reflectit, n'ha compartit el dolor, com ho reconeix en els versos següents:

  "Y he bajado hasta tus abismos
  a las profundas simas
  de tus palabras negras" (pág. 11)

  "Y has de estar en el mismo saliente
  de piedra en la misma grieta
  del cristal para comprenderlo" (pág. 9)

Però sense pretendre posar-se en el seu lloc.

La segona part, "Cantares", està formada per vuit poemes que expressen, des d'una veu de dona, el conflicte de desamor i l'escepticisme, tot i seguint una línia melòdica ascendent en el contingut, des del desengany a la recerca de l'harmonia i la plenitud, des d'una estrofa inicial que diu:


  "Si celebrar tu cuerpo
  en el atrio de mi casa en ruinas
  fuera posible" (pág. 21)

Fins al darrer poema on llegim:

  "Alimenta su deseo de amar
  sobre el trozo de tierra
  que en mi casa les ha sido asignado" (pág. 28)

"Las siete amantes" és el títol de la tercera part, un poema dividit en set cants o poemes que, tot i ser autònoms en quant a la forma i al contingut, responen conjuntament a una intenció i un discurs continu i argumentat, descrivint un cicle. Es tracta d'amants reals o literàries que plantegen el conflicte Eros-Thànatos, i enfront d'aquests dos elements, la vitalitat del principi femení representat per la figura ancestral de la fetillera o de la mare. En els diferents cants, els referents clàssics en reforcen el propòsit: els mites de Fedra i Desdémona i els versos de la Divina Comèdia. Ho exemplifiquem amb aquesta estrofa:


  "Vengo de un país sumergido en el lago
  Materno.
  Y cuando el hada buena y su varita
  Mágica
  Tocaron mi vientre, emergió todo." (pág. 37)

Finalment, "La flor del hibisco", és un llarg poema dividit en disset cants o poemes, també seguint un discurs continu i argumentat, on parla un subjecte poètic contemporani, una amant que expressa la seva joia i alhora reflexiona sobre el mateix fet amorós, sotmès a les pors d'ara i sempre: la fugacitat del temps i del sentiment apassionat, l'esvaïment de l'atracció eròtica i, sobretot, la mort, que, de moment, està sent vençuda per l'amor i la vida, en un context menys hostil que el presentat en les parts anteriors del llibre:


  "Juntos indagaremos otras fuentes,
  Nuevas formas de amar y de ternura,
  Juntos reescribiremos estos versos
  Con la sabia mesura de quien llega
  De ese viaje del tiempo y la memoria." (pág.55)

"El cantar de las amantes" de Goya Gutiérrez, el nostre llibre recomanat en aquesta Diada de Sant Jordi.